Sezobnout čas od času večer u televize hrstičku solených arašídů – inu takové počínání máme na svém kontě snad úplně všichni. I když se snažíte stravovat vyváženě a celkově žít podle zásad zdravého životního stylu, není občas na škodu trochu zahřešit.
Ten náš život je rázem o něco veselejší, nemáme pravdu? Zatímco klasické solené arašídy zná snad úplně každý, když dojde řeč na arašídové mléko, už nám ty vědomosti tak trochu pokulhávají.
Možná ani vy o tomto druhu rostlinného mléka, se kterými se v posledních letech doslova roztrhl pytel, příliš mnoho nevíte a v takovém případě je dobře, že si čtete náš dnešní článek!
Co je arašídové mléko?
Jak už samotný název výstižně napovídá, jedná se o nápoj vyrobený z vody a arašídů. Spadá do skupiny rostlinných mlék, kterým dávají přednost nejen vegani či vegetariáni, ale i stále více lidí, kteří se snaží žít zdravě nebo jim zkrátka z nějakého důvodu klasické kravské mléko nechutná.
Zajímavostí je, že se arašídové mléko velmi často používá v boji proti dětské podvýživě, což je téma, které je aktuální v mnoha rozvojových zemích.
Vzhledem k tomu, že je arašídové mléko poměrně levné, a přitom dokáže tělu dodat energii, se není čemu divit, že je v těchto místech dětem podáváno ve snaze zahnat podvýživu a tělu dodat vše, co potřebuje.
Vyrobit si ho můžete doma
Velkou výhodou arašídového mléka je skutečnost, že si jej můžete vyrobit doma. Jasně, najdete ho i na pultech obchodů zaměřených na zdravou stravu – stále častěji se rostlinná mléka objevují i v tradičních obchodech, kde začínají mít své čestné místo mezi běžným sortimentem – ale proč si jej kupovat, když jeho příprava není ani drahá, ani složitá?
Jak si ho připravit?
Pokud vás zajímá postup na výrobu arašídového mléka, pak jste tady správně. Máme pro vás jednoduchý a přehledný návod, se kterým si arašídové mléko doma snadno připravíte a díky skutečnosti, že jste se na jeho výrobě sami podíleli, si na něm o to více pochutnáte.
Krok první:
Koupíte-li pro výrobu arašídového mléka solené arašídy, nejdříve je propláchněte v čisté vodě a slijte. Následně arašídy namočte do vody a nechte je namočené přes noc.
Krok druhý:
Druhý den ráno vodu z arašídů slijte a arašídy vložte do mixéru.
Krok třetí:
K arašídům do mixéru přidejte i vodu. Obecně se doporučuje na jeden hrníček arašídů přidat jeden litr vody.
Krok čtvrtý:
Pokud chcete, můžete v této fázi ještě k arašídům a vodě přidat libovolné ingredience – jako například skořici, vanilku, med nebo javorový sirup. Zkrátka cokoli, čím byste si chtěli arašídové mléko dosladit či dochutit.
Krok pátý:
Ingredience v mixéru řádně rozmixujte. Vzniklý nápoj doporučujeme přecedit přes sítko, které zachytí drobné kousky ořechů.