Po delší odmlce jsme zde s prvním dílem seriálu o zázračných čajích. Tentokrát se zaměříme na mnohdy přehlížený bez, který svými účinky předčí mnohá léčiva. Už naše babičky říkávaly – před lípou smekni, před bezem klekni – tato moudrost vychází z blahodárných účinků této rostliny na celý lidský organismus. V letech minulých, kdy ještě neexistovaly medikamenty jako takové a nebylo dokonce ani tradičních lékařů, kteří by tyto medikamenty doporučovali se lidé obraceli k přírodě.Díky tomu máme dnes takové znalosti, které se opírají o dlouhá pozorování a vědění z dávných dob. Bylinky jsou s lidstvem mnohem déle, než umělé laboratorní preparáty. Dříve se neléčilo ničím jiným. Bez je právě další z řad rostlin, která je prověřená hned několika generacemi. Víte vůbec, jak ho používat a kdy na něj vyrazit do přírody? Umíte jej zpracovat? Znáte jeho účinky a dokázali byste ho aplikovat v pravou chvíli? Na tyto otázky nalezneme odpovědi v našem článku.
Černý bez je bezesporu jednou z nejoblíbenějších bylin našeho tuzemského lidového léčitelství. Velké množství alternativních zastánců nedají na bez černý dopustit. Velkou výhodou je fakt, že se tento keř nachází celoplošně po celé republice. Stačí vyrazit s rodinou nebo pejskem za město a hned se na vás usměje zástup bílých květů. Roste jak na stráních, tak i na okrajích lesa. Naleznete ho u polí, luk, ale i ve městě. Květy se na keři objevují v nejteplejším létě a dozrávají před nástupem podzimu, tedy někdy v září až říjnu. Pokud nevíte kudy se za bezem černým vydat, sledujte na obloze ptáky. Jde o jednu z největších pochoutek, která se jim v tomto období nabízí. Hromadné nálety nejsou ničím překvapujícím.
Jaké části bezu jsou léčivé
Bez je léčivý naprosto celý. Můžete využít jak jeho mladé jarní výhonky, kůru, listy, květy, tak dokonce i kořen. U nás se nejvíce sbírá květ, plody popřípadě listy. Tyto části se trhají nejlépe. Listy a nezralé plody vykazují obsah jedovatých látek, proto by se neměly užívat vnitřně. Naopak tepelně upravené zralé plody a květy se doporučují užívat vnitřně. Velkou tradicí se v mnoha rodinách stala příprava nejrůznějších sirupů, limonád či popíjení lahodného čaje. Plody se za časů našich babiček využívaly k výrobě chutných povidel. Bezinky se hodí i k výrobě vína, likéru či džemu.
Bez – sběr a sušení
K sušení se nejvíce hodí celá, plně rozvinutá květenství. Stačí když je ulomíte, nebo se můžete vybavit nůžkami a jednotlivé květy odstřihnout. Následně je rozprostřete na dobře větrané místo. Rovněž je můžete zavěsit. Jakmile bez proschne, odstraňte hnědé květy a uschovejte do skleniček na pozdější použití. I zde platí pravidlo, že délkou uskladnění se snižuje léčivý účinek bezu, proto by se měl každý rok nasbírat nový. Takto uschované sušené žluté květy následně používáme k přípravě čaje.
Léčivé účinky bezu
Černý bez se odjakživa využíval k posílení imunity v chladných obdobích. Má prokazatelné léčivé účinky při nachlazení či respiračním onemocnění. Dá se využít k tlumení příznaků při zánětu dutin, bronchitidě, kašlu. Zlepšuje vykašlávání a rovněž usnadňuje dýchání. Pokud máte chřipku nebo anginu, rovněž sáhněte po pravidelném přísunu tohoto zázračného čaje. Pravidelné pití bezinkového čaje stimuluje pocení . Nebojte se kombinace s kopřivou, lípou, diviznou, hluchavkou, podbělem, nebo jitrocelem. Dokonce i sirup užívaný po lžičkách za sebou zanechá nesmazatelnou stopu léčivého dopadu. Květy černého bezu mají čistící účinek pro celé tělo, jelikož jsou močopudné.
Napomáhají při obtížích s ledvinovými kameny. Doporučuje se i při detoxikačních kůrách, stejně jako čaj z březového listí. Je dokázáno, že pravidelné pití bezinkového čaje snižuje kyselinu močovou v těle. Jde tedy o přírodní lék, který léčí dnu, revma a další bolesti spojené se zvýšenou hladinou kyseliny močové. Dá se využít i jako prevence před těmito neduhy. Bez celkově čistí od letitých usazenin a toxinů, takže je prospěšný celému tělu.
Bez snižuje krevní tlak a napomáhá všem uživatelům se vrátit do celkové pohody. Dokonce je vhodný i pro pacienty, kteří trpí zadržováním vody a otoky. Bez je skvělý i chlazený. V této podobě čaje léčí všechny potíže se žaludkem či nečinností žlučníku. V případě, že trpíte kolikami, nevolností či jiným žaludečním neduhem, sáhněte po bezu.