O sushi si mnoho lidí myslí, že je nadmíru zdravé a tím pádem i vhodné jako jedna z položek na zdravém jídelníčku. Na první pohled to k tomuto názoru skutečně vybízí – přeci jen je sushi složené z čerstvých ryb, rýže a dalších pro sushi typických surovin. Není se proto čemu divit, že je většina lidí přesvědčena prospěšnosti této dobroty na naše zdraví.
Jste si ale opravdu jistí, že je sushi skutečně taková zdravá bomba? Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, že ani kombinace rýže a ryb (nebo dalších surovin s ohledem na to, jaký typ sushi si dáte nebo jakou formu si doma připravíte) nemusí být automaticky zdravá? Jak to s tím sushi tedy doopravdy je?
U sushi si musíte dát pozor na kalorie
Jasně – na první pohled tu máme zdravou pochutinu, které dokáže odolat jen málokdo a jejíž typické chuti podléhá stále více lidí. Na stranu druhou tu ale máme mnohdy i pořádný kopec kalorie, na které už ale nikdo tolik nehledí. A to mluvíme pouze o čistém sushi – pokud bychom k těmto kaloriím připočítali ještě saké, pak by jejich množství logicky ještě stouplo.
Možná se ptáte, kde se takové množství kalorií vlastně bere. Za většinou z nich hledejte bílou rýži, která je nedílnou součástí tohoto stále oblíbenějšího pokrmu. Při výrobě rýže se velmi často používá i ocet a cukr, díky čemuž množství kalorií ještě stoupne.
Doma si připravíte nejzdravější alternativu
Pokud i vy patříte mezi milovníky sushi a chcete si jej dopřávat bez výčitek nebo beze strachu, že své tělo zásobujete kaloriemi, pak pro vás máme dobrou zprávu – pokud si sushi připravíte doma, uděláte nejlépe.
Ano, je to sice podstatně pracnější, nežli když zaběhnete do obchodu nebo si zajdete do restaurace, za ten výsledný efekt to ale rozhodně stojí.
Domácí sushi vám dává jistotu, že přesně víte, jaké ingredience obsahuje, a sami si můžete pohlídat, co bude jeho součástí. To vám umožňuje vyrobit si sushi, které vám zachutná, ale zároveň se nestane, že byste přijímali zbytečné množství kalorií, nežli je ve skutečnosti nutné.
Sushi s okurkou nebo avokádem
Pokud si chcete připravit sushi, které nebude takovou kalorickou bombou, použijte na jeho přípravu například lososa, okurku nebo avokádo. Někdo neodolá a do sushi zabalí i sušená rajčata nebo uzené tofu.
V takovém případě není sushi tak kalorické, jako třeba tehdy, kdy do něho přidáte rybu či avokádo, což jsou kaloričtější suroviny. Doporučit vám můžeme i nakládaný zázvor, který se sice zpravidla nebalí přímo do sushi, ale konzumuje se společně s ním a chuť je pak zase o něco výraznější.
Jasně, pokud si dáte sushi 2-3x do měsíce, pak se nemusíte obávat, že jakmile stoupnete na váhu, budete rázem o několik kilo těžší. V tomto případě platí doporučení, že nic se nemá přehánět.