Jalovec je jedno z aromatických koření, které najdeme také u nás v Evropě. Již antický lékař Hippokrates jej využíval například k ošetřování ran a k urychlení porodu. Jalovec je keřovitá dřevina, která patří do ohrožených druhů. Jeho plody se nazývají jalovčinky a hodně se používají právě jako koření či surovina pro alkoholické nápoje jako je borovička nebo gin.
Mezi hlavní léčivé účinky jalovce patří pomoc při onemocnění močového ústrojí, pročištění organismu a podpory hubnutí. Jalovcové plody mají tak silné dezinfekční účinky, že v dobách středověkých epidemií neonemocněli lidé, kteří během dne žvýkali bobulky jalovce. Také tímto způsobem urychluje trávení. Není však určeno k trvalému užívání, pouze na několikadenní očistnou kúru.
3 domácí léčivé recepty s jalovcem
1. Jalovcový čaj proti nachlazení
Na jeden šálek: Rozdrtíme tři jalovčinky a zalijeme vroucí vodou, necháme vyluhovat 5 minut a můžeme popíjet.
2. Jalovcová detoxikační kúra
Kúra na 2-3 týdny probíhá jednou ročně následovně: Několik bobulek (ne však více jak 5 denně) rozžvýkáme. Nepřekračujeme doporučenou dobu kúry a ideálně začínáme s jednou bobulkou denně a sledujeme, jak na nás jalovec působí.
3. Jalovcová tinktura
Polovinu rozdrcených jalovčinek zalijeme alkoholem a necháme luhovat devět týdnů, potom přecedíme. Tinktura se užívá po kapkách, ideálně jedna kapka na 1 kg váhy opět maximálně po dobu tří týdnů.
Užívání jalovce v minulosti
V minulosti byl jalovec považován za zázračný. Věřilo se, že zničení jalovcového keře znamenalo neštěstí a nošení jalovcových větviček na těle přinášelo ochranu před všemi nemocemi. Ve středověku se jalovcové silice používaly jako prevence proti moru, tyfu, choleře a dalším vážným nemocem, kouřem z jalovce se pak dezinfikovaly pokoje s nemocnými během druhé světové války a pacientům bylo doporučováno plody jalovce žvýkat.