Agave – přírodní sladidlo

Agave – zní to trochu jako odrůda ovoce, avšak jedná se o přírodní sladidlo, které je známé především cukrovkářům…

Pod tímto pojmem si představíme nejčastěji sladký sirup (zahuštěnou šťávu), ještě sladší, než je klasický bílý cukr nebo med.

Agave se sklízí v Mexiku z divoce rostoucích kaktusů, které jsou mrazu odolné, na pěstování nenáročně, a v případě, že rostlině zajistíme dobře odvodněnou zeminu, můžeme si jí vypěstovat i v našich podmínkách. Existují stovky druhů tohoto nenáročného kaktusu… Krom zmiňovaného sirupu se z Agave vyrábí i alkoholický nápoj Tequilla, která se řadí jako národní nápoj Mexika.

Agave vs. Sirup z Agave

Výhodou Agavového sirupu je řidší konzistence, mimo jiné celkově neovlivňuje chuť slazeného jídla či nápoje. Má nízký glykemický index, takže jak je již výše zmíněno je velice vhodný pro cukrovkou nemocné osoby. Toto jsou však jediná pozitiva sirupu… Nepleťme si totiž samotné Agave se sirupem z Agave. Sirup není až tak zdravý, procesní výrobou se ničí našemu tělu prospěšné látky a ty jsou poté přeměněny na škodlivou fruktózu.

Naopak samotné Agave je velice zdravé….

  • Oproti cukru obsahuje poloviční množství kalorií.
  • Nezvyšuje hladinu cukru v krvi jako cukr, a to díky nízkému glykemickému indexu (tato vlastnost se nemění ani u sirupu).
  • Disponuje velkým obsahem polysacharidu inulinu, který se mění zcela přírodně na jednoduchý cukr fruktózu.
  • Může nabídnout saponiny, které mají velké protizánětlivé a antibakteriální účinky. Hodí se například tedy k léčbě řezných ran a různých odřenin.
  • Působí jako prevence před kardio-vaskulárním onemocněním. Zároveň dokáže čistit cévy, zamezuje jejich zanášení a následnému ucpávání.
  • Zlepšuje proces krvetvorby a vstřebávání.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Napomáhá dobrému trávení a chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva.

Agave je velice dobře stravitelné, mimo jiné v něm najdeme docela vysoké množství  železa, vápníku, hořčíku i zinku….

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru




Další zajímavé články