Amarant – výživná a zdravá obilovina

Amarant – tuto obilovinu ocení především celiaci a lidé, zabývající se zdravou výživou. Jedná se totiž o velice výživnou obilovinu, z jejíž mouky se pečou výborné lehké zdravé moučníky.

Nejprve k samotné obilovině – jedná se o plodinu, pěstovanou v Americe již v dávných časech… Několik desítek let se o ní nemluvilo, možná se na ní i zapomnělo, ale v posledních letech se opět začala prosazovat a řadit se mezi vrchní žebříček superpotravin. Amarant roste jako jednoletka, ve které se ukrývá až 500 tisíc semen, a to opravdu v jedné rostlině. Používají se však i jeho listy. Dříve se jednalo o potravu bojovníků…

   Až 2x více vitamínu B než jiné obiloviny

Obilovina může nabídnout vysoké množství vitamínu B, kterého obsahuje až dvakrát více než jiné obiloviny. Mimo jiné disponuje vysokou nutriční hodnotou.

Amarant je velice oblíbený u vegetariánů. Mimo jiné neobsahuje lepek. To však není vše –  snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako silný antioxidant, pomáhá v boji proti rakovině. Dále slouží jako prevence proti srdečnímu onemocnění a diabetu, pomáhá při redukci váhy díky nízkému glykemickému indexu.

   Složení amarantového zrna pro představu (ve 100 g):

  • Energie 1550 KJ
  • Bílkoviny 18 g
  • Tuky 8 g
  • Sacharidy 57 g
  • Vláknina 2,2 g

   Obilovina obsahuje:

  • Vápník, hořčík, draslík železo
  • Vitamín B2, E, A, C
  • Kyselinu listovou
  • Rutin (= látka s příznivým účinkem na krevní cévy)

Amarant seženeme v obchodě se zdravou výživou – buď jako zrna nebo již zpracovanou mouku. Vhodný je i pro sportovně založené osoby, napomáhá růstu svalů.

Pro shrnutí! Amarant je vhodný pro – celiaky, cukrovkáře, obézní osoby, sportovce nebo ty, co se starají o své zdraví.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru




Další zajímavé články