Amarant – tuto obilovinu ocení především celiaci a lidé, zabývající se zdravou výživou. Jedná se totiž o velice výživnou obilovinu, z jejíž mouky se pečou výborné lehké zdravé moučníky.
Nejprve k samotné obilovině – jedná se o plodinu, pěstovanou v Americe již v dávných časech… Několik desítek let se o ní nemluvilo, možná se na ní i zapomnělo, ale v posledních letech se opět začala prosazovat a řadit se mezi vrchní žebříček superpotravin. Amarant roste jako jednoletka, ve které se ukrývá až 500 tisíc semen, a to opravdu v jedné rostlině. Používají se však i jeho listy. Dříve se jednalo o potravu bojovníků…
Až 2x více vitamínu B než jiné obiloviny
Obilovina může nabídnout vysoké množství vitamínu B, kterého obsahuje až dvakrát více než jiné obiloviny. Mimo jiné disponuje vysokou nutriční hodnotou.
Amarant je velice oblíbený u vegetariánů. Mimo jiné neobsahuje lepek. To však není vše – snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako silný antioxidant, pomáhá v boji proti rakovině. Dále slouží jako prevence proti srdečnímu onemocnění a diabetu, pomáhá při redukci váhy díky nízkému glykemickému indexu.
Složení amarantového zrna pro představu (ve 100 g):
- Energie 1550 KJ
- Bílkoviny 18 g
- Tuky 8 g
- Sacharidy 57 g
- Vláknina 2,2 g
Obilovina obsahuje:
- Vápník, hořčík, draslík železo
- Vitamín B2, E, A, C
- Kyselinu listovou
- Rutin (= látka s příznivým účinkem na krevní cévy)
Amarant seženeme v obchodě se zdravou výživou – buď jako zrna nebo již zpracovanou mouku. Vhodný je i pro sportovně založené osoby, napomáhá růstu svalů.
Pro shrnutí! Amarant je vhodný pro – celiaky, cukrovkáře, obézní osoby, sportovce nebo ty, co se starají o své zdraví.