Pro někoho se jedná o stoprocentní alergen, který nesmí za žádnou cenu pozřít, někdo si je vychutná v jídle jako jednu z ingrediencí a některým nedělá problém si arašídy dopřát večer u televize jako pochutinu a přilepšit tak svým chuťovým buňkám.
Arašídy, jinak řečeno také buráky nebo podzemnice olejná, pochází z Jižní Ameriky, konkrétně odtamtud, kde sídlí dnešní Peru a Ekvádor. Jejich pěstování se dobou samozřejmě rozšířilo i do dalších koutů země…
Sice tvořeny z poloviny tukem, ale zdravé!
I když mají buráky vyšší kalorickou hodnotu (z poloviny jsou tvořeny tukem), obsahují velké množství nám prospěšných látek. Co mnozí z nás neví, arašídy nepatří mezi ořechy, ale tady mluvíme o luštěnině. Co jim však nesmíme vytknout, že jako ořechy chutnají, i tak vypadají a ke všemu mají velice podobné prospěšné účinky.
Arašídy našemu tělu napomáhají v/ve
- Snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi
- Posílení paměti i imunity
- Hubnutí
- Nestárnutí pokožky
- Dobrém zažívání
- Snižování krevního tlaku
Ve 100 g této potraviny najdeme
- 590 kcal
- 26 g bílkovin
- 47 g tuků
- 16 g sacharidů
I přes to, že jsou bohatým zdrojem bílkovin i tuků, nejsou arašídy nezdravé, naopak! Musíme je však konzumovat v rozumné míře (maximálně hrst denně) a především nepražené, nesolené, bez cukrů, barviv apod.! Jedině tak po nich nemusíme tloustnout a můžeme si je dopřávat klidně každý den ke snídani. Ideální je, nadopovat se arašídy před tréninkem či závody pro zvýšení energie.
Arašídy obsahují
- Hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, zinek, fluor
- Vitamín E, působící antioxidačně
- Vitamíny skupiny B – niacin, thiamin, kyselinu listovou
- Vitamín A
- Vysoký obsah vlákniny
- Resveratrol – vzácnou látku s pozitivními účinky, působící jako antioxidant a látku, napomáhající hubnutí, prevenci kardiovaskulárního onemocnění a rakoviny
Silný alergen
Byť málokterá superpotravina má i negativum, v arašídech jedno jediné nalézt můžeme. Jedná se o silný alergen, i když alergie jím způsobená má naštěstí většinou slabší průběh.
Domácí arašídové máslo
Domácí arašídové máslo se považuje za tzv. „superfood“, které není svým zpracováním ochuzeno o důležité živiny. Jeho příprava je velice jednoduchá – do pomazánky umixujeme 250 g loupaných nepražených arašídů a 3 lžíce panenského kokosového oleje. Jedná se o výbornou, generacemi oblíbenou pochutinu…