Arašídy – velice zdravá luštěnina

Pro někoho se jedná o stoprocentní alergen, který nesmí za žádnou cenu pozřít, někdo si je vychutná v jídle jako jednu z ingrediencí a některým nedělá problém si arašídy dopřát večer u televize jako pochutinu a přilepšit tak svým chuťovým buňkám.

Arašídy, jinak řečeno také buráky nebo podzemnice olejná, pochází z Jižní Ameriky, konkrétně odtamtud, kde sídlí dnešní Peru a Ekvádor. Jejich pěstování se dobou samozřejmě rozšířilo i do dalších koutů země…

Sice tvořeny z poloviny tukem, ale zdravé!

I když mají buráky vyšší kalorickou hodnotu (z poloviny jsou tvořeny tukem), obsahují velké množství nám prospěšných látek. Co mnozí z nás neví, arašídy nepatří mezi ořechy, ale tady mluvíme o luštěnině. Co jim však nesmíme vytknout, že jako ořechy chutnají, i tak vypadají a ke všemu mají velice podobné prospěšné účinky.

Arašídy našemu tělu napomáhají v/ve

  • Snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • Posílení paměti i imunity
  • Hubnutí
  • Nestárnutí pokožky
  • Dobrém zažívání
  • Snižování krevního tlaku

Ve 100 g této potraviny najdeme

  • 590 kcal
  • 26 g bílkovin
  • 47 g tuků
  • 16 g sacharidů

I přes to, že jsou bohatým zdrojem bílkovin i tuků, nejsou arašídy nezdravé, naopak! Musíme je však konzumovat v rozumné míře (maximálně hrst denně) a především nepražené, nesolené, bez cukrů, barviv apod.! Jedině tak po nich nemusíme tloustnout a můžeme si je dopřávat klidně každý den ke snídani. Ideální je, nadopovat se arašídy před tréninkem či závody pro zvýšení energie.

Arašídy obsahují

  • Hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, zinek, fluor
  • Vitamín E, působící antioxidačně
  • Vitamíny skupiny B – niacin, thiamin, kyselinu listovou
  • Vitamín A
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Resveratrol – vzácnou látku s pozitivními účinky, působící jako antioxidant a látku, napomáhající hubnutí, prevenci kardiovaskulárního onemocnění a rakoviny

   Silný alergen

Byť málokterá superpotravina má i negativum, v arašídech jedno jediné nalézt můžeme. Jedná se o silný alergen, i když alergie jím způsobená má naštěstí většinou slabší průběh.

   Domácí arašídové máslo

Domácí arašídové máslo se považuje za tzv. „superfood“, které není svým zpracováním ochuzeno o důležité živiny. Jeho příprava je velice jednoduchá – do pomazánky umixujeme 250 g loupaných nepražených arašídů a 3 lžíce panenského kokosového oleje. Jedná se o výbornou, generacemi oblíbenou pochutinu…

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru




Další zajímavé články