Brambory jsou součástí našeho jídelníčku pravidelně již několik století. Jíme je doma, ve školních jídelnách i v restauracích a zpravidla pro nás představují jen obyčejnou přílohu, které nevěnujeme nijak zvláštní pozornost. Věděli jste, že jsou velice přínosné pro naše zdraví a využívají se i k léčbě nemocí?
Brambory, bramborová kaše, bramboračka, bramborové placky nebo bramboráky patří mezi klasiku české kuchyně. Zvykly jsme si na brambory jako na součást naší běžné stravy a již se nepídíme po tom, co nám přinášejí.
Kde se brambory vzaly?
Zapojíme-li trochu přírodovědy, brambora neboli lilek brambor je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité a v současné době patří mezi nejvýznamnější zemědělské plodiny u nás. Známe je také pod názvem zemáky, zemčátka, erteple či zemská jablka. Původně pocházejí z Jižní Ameriky z oblasti dnešního Peru. Od Inků je získaly Španělé a brambory se následně během 16. a 17. století šířily Evropou. Zajímavé je, že zpočátku je prý lidé považovali za okrasnou květinu. U nás se většího rozšíření dočkaly v 18. století za vlády Marie Terezie a poté především v 19. století, kdy se u nás začaly hojně pěstovat. Jako potraviny pomáhaly evropské populaci přežít epidemie kurdějí i vlny hladomoru. Údajně se v českých zemích úplně poprvé objevily v roce 1623 jako pochoutka na dvoře šlechtice Viléma Slavaty.
Čím jsou prospěšné?
Brambory jsou tvořeny téměř z 80% z vody. Představují ideální potravinu, pokud si hlídáte štíhlou linii, 100 gramů brambor totiž obsahuje pouze 70 kcal. Jsou bohaté na výživné škroby, vitamíny skupiny B a zejména na vitamín C. V bramborách nejdeme také antioxidanty, mezi které patří karoteny i flavonoidy. Dále obsahují minerály a stopové prvky jako například železo, zinek, fosfor, chrom i hořčík. Draslík a sodíky přispívají proti zadržování vody v těle. Přítomná vláknina působí blahodárně na naše trávení. Vitamíny se ukrývají pod slupkou, takže si můžete ušetřit práci se škrábáním brambor a uvařit je rovnou ve slupce. Nezapomeňte je předtím ale důkladně omýt a zbavit nečistot či klíčků.
Nejzdravější formou úpravy brambor je vaření nebo pečení, vyhněte se smažení, tím jejich prospěšnost úspěšně zničíte. Odborníci doporučují vařit brambory pouze v malém množství vody. Brambory dále obsahují sacharidy, a to ve formě škrobu, na druhou stranu v sobě nemají téměř žádný tuk. Jsou bohaté také na kyselinu folovou – listovou, která je přínosná pro zdravý vývoj buněk a také pro látkovou výměnu bílkovin. Pravidelnou konzumací brambor posilujeme náš imunitní systém a také děláme dobrou věc pro naše srdce. V neposlední řadě tato plodina napomáhá ke snížení krevního tlaku. Brambory posilují cévní systém a díky obsahu draslíku prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému.
Od bolestí a zánětů vám pomohou nastrouhané syrové brambory a trochou zázvoru. Hmotu z najemno nastrouhané brambory a špetky zázvoru přiložte přímo na problematické místo. Nechte působit cca 2 hodiny.