Máslo, sádlo nebo margarín – co z toho bychom si měli mazat na chleba? Toť otázka a možná i věčné dilema mnoha z nás. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, pak určitě víte, že je ve vašem vlastním zájmu omezit ve stravě přílišné množství tuků.
No jo, jenže čím oživit třeba žitný chléb? Co si namazat na opečený toust? Určitě se shodneme na tom, že především co se snídaně týče, snažíme se, aby byla vydatná, pestrá a chutná zároveň. Pokud vás sužuje otázka, jestli je lepší mazat na pečivo sádlo, máslo nebo jestli je nejlepší sáhnout po margarínu, pak je náš dnešní článek určený právě vám!
Máslo je kalorická bomba
Když se řekne máslo, mnoho lidí si představí velké množství kalorií, které v sobě ukrývá. Pravda je taková, že máslo skutečně obsahuje poměrně vysoké množství nasycených mastných kyselin.
Pokud se rozhodnete konzumovat máslo, měli byste si pohlídat, kolik ho sníte a zároveň si pohlídat i množství přijatých nasycených mastných kyselin. Těch je totiž ve stravě už tak dost, takže není zrovna dvakrát na místě si ještě přidávat.
Máslo se vyrábí tak, že se tzv. vytluče z mléka – konkrétně ze smetany. Už jen tento fakt je důkazem toho, že co se másla týče, nebude zrovna kdovíjak zdravotně přínosné, protože je hodně tučné a mělo by se tedy konzumovat spíše výjimečně.
Jak si vede sádlo?
Sádlo si mnoho z nás spojuje s dětskými léty, kdy jsme si ho na chalupě u babičky v silné vrstvě mazaly na chleba. Stačilo posypat solí nebo třeba posypat nakrájenou jarní cibulkou a nesmírná dobrota byla rázem na světě.
Sádlo se vyrábí z prasečího tuku a je známé tím, že má vysoká kouřový bod, takže je dobrou volbou i na smažení. Výhodou sádla je skutečnost, že například na rozdíl od margarínu, kterému se budete věnovat později, v sobě neobsahuje žádné trans-mastné kyseliny, místo toho v něm najdete zdravé tuky.
Konkrétně může být řeč například o kyselině olejové, což je tuk, který se nachází i v olivovém oleji – a ten bývá nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Samozřejmě v sádle najdete i cholesterol, ale ten najdete i v másle.
Nepříliš oblíbený margarín
Co se margarínu týče, nemůže být řeč o tom, že by bylo kdovíjak oblíbené a vyhledávané. Jeho výroba probíhá velmi podobně jako výroba másla, akorát s tím rozdílem, že se do něho přidají rostlinné oleje. Nejčastěji se používá řepkový olej, ale jsou i takové margaríny, do kterých byl během procesu výroby přimíchán olej kokosový nebo palmojádrový.
I když margaríny nepatří mezi nejoblíbenější, musíme dodat, že v současné době se dají na trhu pořídit i opravdu kvalitní margaríny. Důležité je sledovat složení a dát si pozor, co si domů kupujete a co si tím pádem mažete na pečivo.
Pokud si koupíte margarín, který v sobě neobsahuje trans-mastné kyseliny, pak se nemusíte obávat, že by měl na vaše zdraví kdovíjak negativní dopad.