Jistě jsme někdy slyšeli o Acerole… Minimálně jsme její název mohli vidět na doplňcích stravy v lékárně nebo slyšet o jejím složení v obchodě se zdravou výživou nebo v dnešní době již i v hypermarketu či supermarketu…
Acerola – tropická třešeň
Co to je vůbec Acerola?! Jedná se o tropickou třešeň, která pochází z deštných pralesů z daleké Brazílie. Představme si keř nebo strom nízkého vzrůstu s výrazně červeným ovocem jako je klasická třešeň, kterou známe z našich klimatických podmínek. Samotně sesbíraná Acerola se musí buď ihned zkonzumovat, nebo dále zpracovat maximálně do 3-5 dní, později totiž začne docházet ke kvašení a tím začne ztrácet svou chuť i zdraví prospěšné látky. Dá se potom již považovat za nejedlou.
Jedna ze superpotravin …
Ve formě prášku se u nás potravina považuje za superpotravinu. Užívá se především při dodržování zdravého životního stylu. V případě pojídání, vystačí bohatě 1 kávová lžička denně, vmíchaná do čaje, jogurtu, kaše, teplé vody, koktejlu nebo ovocné šťávy.
Látky obsažené v Acerole
V Acerole nejvíce najdeme zastoupení vitamínu C, díky němuž působí příjemnou kyselou chutí. Tento přírodní vitamín C naše tělo mnohem lépe zužitkuje, než jakýkoliv jiný – syntetický vyráběný. Pro zajímavost – Acerola obsahuje až 30x více vitamínu C než pomeranč. Mimo jiné v ní najdeme i vitamín A a riboflavin, který se v našem těle nevytváří ani neuchová, proto je třeba ho neustále doplňovat… Dále Acerola obsahuje i kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a vitamín B3.
Mimo vitamínů Acerola obsahuje i minerály, a to draslík, fosfor, hořčík, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo…
Pro koho je konzumace nejvíce vhodná?!
Acerola se doporučuje konzumovat především při:
- Zánětech
- Srdečních obtížích
- Anémii
- Revmatismu
- Tuberkulóze
- Rekonvalescenci
- Prevenci
- Zvýšeném cholesterolu
- Léčbě rakoviny
- Nachlazení a chřipce
Celkově Acerola disponuje silnými antioxidačními účinky, odstraňuje pocit únavy, regeneruje vitamín E. Všeobecně samozřejmě působí na náš imunitní systém.
Do České republiky se dovážejí plody v sušené podobě, které si zakoupíme rozemleté na prášek. Dodnes nebyli zaznamenány vedlejší účinky Aceroly na náš organismus…