Opravdu o bílé mouce víte vše? Aneb proč našemu zdraví nesvědčí

Bílá mouka je pojem, který všichni dobře známe. Je nedílnou součástí bílého pečiva, které má i přes jeho nízké a nepříliš pozitivní dopady na lidské zdraví doma drtivá většina lidí. Bohužel.

Je důležité zmínit, že bílá mouka není obsažena jen v pečivu – nachází se i v polévkách, omáčkách nebo sušenkách. Není se proto čemu divit, že se s ní setkáváme prakticky po celý den.

Bohužel je to právě bílá mouka, která našemu tělu zrovna dvakrát neprospívá. Podle studií bývá jednou z častých příčin vzniku celé řady civilizačních chorob a zdravotních neduhů, které se týkají mužů i žen napříč všemi věkovými kategoriemi.

Jak vzniká bílá mouka?

Proces vzniku bílé mouky není žádným tajemstvím: jednoduše se rozemelou zrníčka obilí a mouka je na světě. Jen málokdo ale ví, že ještě před tímto procesem se z mouky odstraní to nejcennější – otruby a klíčky, které v sobě obsahují největší množství cenných živin.

I když by tak bílá mouka mohla být skutečným pokladem, právě díky této skutečnosti se z ní stává naprosto nezajímavý produkt, který nám nemá prakticky co nabídnout – je to pouze bílá směs s minimem prospěšných látek. Nic víc, nic míň.

Kořeny bílé mouky sahají až do Egypta

Pokud jste si mysleli, že je bílá mouky výmyslem několika posledních desítek tisíc let, pak jste byli na omylu. Podle všeho sahají její kořeny až do starého Egypta, kde znali obdobu bílé mouky – i když samozřejmě ne v takové podobě, ve které ji běžně známe dnes.

Ve starém Egyptě se k výrobě mouky používala nejrůznější síta, s jejichž pomocí se oddělovaly hrubé části bílé mouky od jemné – cílem tedy bylo získat pouze hladkou mouku a tu nadále zužitkovat.

Nutno dodat, že bílá mouka byla tehdy určena jen pro ty opravdu bohaté, takže nižší vrstvy si na pečivu z bílé mouky skutečně pochutnat nemohly. Chudí lidé konzumovali celozrnné pečivo, které pro ně v té době představoval pouze jakousi cenu útěchy. My můžeme s ohledem zpátky prohlásit, že měli vlastně daleko větší štěstí, nežli ti bohatí.

V čem je bílá mouka vlastně tak škodlivá?

Možná ani vám neunikly články a diskuze, které hlásily, že bílá mouka škodí našemu zdraví. I když jste takovou skutečnost zaznamenali, vlastně vůbec nevíte, v čem je ta bílá mouka, o které se v poslední době hovoří spíše v negativním slova smyslu, tak škodlivá.

Měli byste vědět, že podle odborníků a specialistů má bílá mouka negativní vliv na vzniku žlučových kamenů, které dokážou v těle nepěkně potrápit. Některé studie dokonce tvrdí, že bílá mouka podporuje neplodnost – jestli je tomu ale skutečně tak není úplně přesně podloženo.

Mezi další negativní účinky bílé mouky na naše zdraví lze zařadit vznik revmatických potíží, degeneraci makuly nebo podporu v obezitě – a právě o té se ve spojitosti s bílou moukou hovoří asi nejčastěji.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru




Další zajímavé články