Už jste někdy vyzkoušeli fialové brambory? Pokud ne, určitě byste měli! Jejich barva sice může na první pohled někomu připadat zvláštní (nebo dokonce podezřelá), co se ale zdravotních benefitů týče, mají nám fialové brambory hodně co nabídnout.
Fialové brambory mají sice úplně jinou (a je pravda, že trochu netradiční) barvu, chutí ale věrně připomínají klasiku v podobě žlutých brambor, které určitě všichni dobře známe. Za jejich netypickou barvu mohou antokyany, což jsou přírodní barviva. Pojďme si o fialových bramborech společně říci něco více!
Ve Francii jsou klasika, u nás si teprve zvykají
Zatímco ve Francii jsou fialové brambory naprostou klasikou, pro které se zdejší obyvatelé rozhodují už tak nějak automaticky, u nás si tahle netradiční odrůda teprve zvyká a postupně si nachází své příznivce. Věříme, že jakmile se dočtete o jejich přínosech na naše zdraví, už na ně ve svém jídelníčku také nedáte dopustit.
Jak působí na naše tělo
I když vám jejich barva možná připadá zvláštní až bláznivá, věřte, že co se zdravotních benefitů týče, budete mile překvapeni, co všechno fialové brambory dokážou. Nyní už na nic nečekejme a pojďme prostřednictvím následujících řádků jejich přínosy na naše zdraví odhalit.
1. Zásobují tělo vlákninou
Určitě vám nemusíme říkat, že vláknina patří mezi látky, které naše tělo nutně potřebuje, aby mohlo fungovat tak, jak by správně fungovat mělo.
Fialové brambory se řadí mezi nejbohatší zdroje vlákniny, která má za úkol nastolit správnou funkci trávicího systému, zároveň napomáhá s bezproblémovým vyprazdňováním.
2. Předchází vzniku krevních sraženin
Věděli jste, že krevní srážlivost patří mezi nejčastější příčiny úmrtí? Pokud vás takové zjištění vyděsilo, pak tu máte hned další dobrý důvod, proč začít jíst fialové brambory i na úkor jejich netypické barvě.
Fialové brambory v sobě mimo jiné obsahují kyselinu chlorogenovou, která má za úkol rozkládat krevní sraženiny a tím pádem předcházet jejich vzniku.
3. Snižují krevní tlak
Pokud máte problémy s vysokým krevním tlakem, neváhejte už ani vteřinu a zařaďte fialové brambory do svého pravidelného jídelníčku. Studie jsou totiž toho názoru, že konzumace fialových brambor výrazně napomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku. Může za to již výše zmiňovaná kyselina chlorogenová.
4. Udržují v těle vysokou hladinu energie
Jako poslední dobrý důvod, proč do jídelníčku bez dalšího rozmýšlení zařadit fialové brambory je skutečnost, že v těle udržují vysokou hladinu energie po poměrně dlouhou dobu.
To ocení především sportovci, kteří jistě uvítají fakt, že díky bramborám zbarveným do fialova budou moci čerpat energii delší čas, a to díky draslíku, který v sobě obsahuje pro sportovce tolik důležité elektrolyty.